The
Eurasian Politician
Eurasian News Report
next - enr main - previous


The Eurasian Politician - Issue 3 (February 2001)

Eurasian News Report

LIBANON

Helsingin yliopiston Studia Generalia -luentosarjassa Kaukasuksen tilanteesta esitelmöinyt Kaj Öhrnberg muistutti, että Samuel Huntingtonin ajatus "sivilisaatioiden törmäyksestä" sopii erittäin huonosti kuvaamaan kylmän sodan jälkeisen maailmantilanteen konflikteja, vaikka kyseinen yleistys onkin tuntunut saaneen kohtuuttomasti suosiota tiedotusvälineissä ja tutkimuksessa. Öhrnbergin mukaan "Kaukasian viime vuosikymmenen tapahtumissa ei islamilla ole osaa eikä arpaa. Kaukasian sotien syinä kautta vuosisatojen eivät ole olleet eri uskonnot eivätkä kulttuurierot, vaan alueen maantieteellinen asema ja luonnonrikkaudet. Kaukasiassa ei käydä mitään 'sivilisaatioiden sotaa'." (Öhrnberg, 8.2.)

Der Spiegel julkaisi Carolin Emcken Libanonia käsittelevän artikkelin, joka osaltaan osoittaa Huntingtonin muotiteorian paikkansapitämättömyyden jopa niillä alueilla, joiden konflikteja Huntingtonin islaminvastaisella teorialla on kaikkein eniten pyritty selittämään. Emcke kirjoittaa, kuinka Israelin armeijan vastainen kamppailu on yhdistänyt muuten niin hajanaisen Libanonin eri väestöryhmiä siitä huolimatta, että kristityt ovat saattaneet kokea ääri-islamin uhkana: "suurporvarilliset maroniittikristityt metropoli Beirutin parlamentissa, kreikkalais-ortodoksiset ja druusilaiset kauppiaat, pakolaisleirien sunnalaiset palestiinalaiset ja etelän shiialaiset oliivinkasvattajat Israelin rajan tuntumassa kunnioittavat kaikki libanonilaisten "Résistance nationalea", ainoaa sissijärjestöä arabimaailmassa, joka kykeni lyömään Israelin Parolissa. (Der Spiegel 51/2000, 177)

Emcke kirjoittaa kuitenkin, että Libanon on edelleen naapurimaansa Syyrian hegemonian alla ja sitä paitsi Etelä-Libanonia kontrolloi Israelin vetäydyttyä edelleenkin Hizbollah. Maroniittien patriarkka Nasrallah Butros Sfeir vastustaa edelleen päättäväisesti Syyrian hegemoniaa, Syyrian joukkoja Libanonissa ja väkivallan kierrettä, jossa maa on liian kauan ollut naapurimaiden armoilla. Hän huomauttaa, että nyt kun israelilaiset on saatu maasta pois, ei ole enää mitään syytä, miksi Syyrian armeijan pitäisi olla läsnä Libanonissa. Enemmistö Libanonin kristityistä ja kasvava osa muslimeista kannattaa patriarkan vaatimuksia. Libanon pitäisi normalisoida ja erityisesti palestiinalaispakolaisten kysymys saada jonkinlaiseen kohtuulliseen ratkaisuun. (Der Spiegel, 51/2000, 178-179)

Viime vuonna toiselle kaudelleen Libanonin pääministeriksi nousi liikemies Rafik al-Hariri. Presidenttinä toimii entinen korkea upseeri Émile Lahoud. Libanonin presidentti on aina maroniittikristitty, kun taas pääministeri on sunnimuslimi ja parlamentin puhemies shiiamuslimi.

Hizbollah iski Etelä-Libanonista käsin Israeliin kiistellyllä Shebaan alueella, jolta Israelin joukot eivät ole vetäytyneet. Muualta Etelä-Libanonista Israel vetäytyi viime vuonna ja enimmäkseen rajaseudulla on ollut rauhallista. Israel vastasi iskuun tykkitulella. Hizbollahin johtaja sheikki Hassan Nasrallah vaati Israelia vetäytymään myös Shebaasta tai muuten iskut jatkuisivat. (HS 17.2.)


next - enr main - previous