The
Eurasian Politician
Eurasian News Report
next - enr main - previous


The Eurasian Politician - Issue 3 (February 2001)

Eurasian News Report

ISRAEL

Yleiseltä linjaltaan sangen palestiinalaismielisen ja Israelin-vastaisen Middle East Internationalin pääkirjoitus ottaa kantaa palestiinalaisten hyväksi, pohtien samalla tilannetta, jossa Israel on Ehud Barakin erottua, kun Barakia vastassa on kovan linjan Ariel Sharon. Kirjoitus mainitsee sekä Barakin että Sharonin todennäköisesti kannattavan jonkinlaista koalitiohallitusta "kansallisen yhtenäisyyden" nimissä. Se huomauttaa, ettei ole odotettavissa mitään Israelin vetäytymistä vuoden 1967 linjoille, ei Itä-Jerusalemin luovuttamista palestiinalaisille eikä paluuoikeutta pakolaisille. Palestiinalaisten itsehallintoalue 80 prosentilla Länsirannan alasta jaettaisiin kolmeksi kantoniksi ja Gaza muodostaisi neljännen. (Middle East International, 22.12.2000.)

Yasser Arafat torjui Camp Davidin rauhanesityksen huolimatta suuresta kansainvälisestä painostuksesta (ja historiallisesta tilaisuudesta), joten ei ole odotettavissa, että hän suostuisi mihinkään nyt. Mikäli hän kuolisi, odotettavissa on palestiinalaisten taholta vain radikalisoituminen. Lähi-idän tilanne tuskin on ainakaan rauhoittumaan päin, ennen kuin tämä uusi kierros väkivaltaa on kulutettu loppuun. Positiivisena piirteenä voi kuitenkin olettaa, että Israelia ympäröivien arabimaiden kiinnostus sekaantua asiaan on laskenut. Venäjä on juuttunut geopolitiikkansa klassisessa eteläsuuntauksessa Kaukasukselle ja Keski-Aasiaan, joten sillä tuskin on ensi hädässä tilaisuutta suurempaan destabilisaatioon Syyrian ja Irakin suunnalla. Israelin heikkoudentila saattaa tosin houkutella tällaiseen. (Middle East International, 22.12.2000.)

Haim Baram kirjoittaa, että Benyamin Netanyahu olisi syrjäytetty Barakin ja Sharonin "salaliitolla", mikä lisää huomattavasti Sharonin mahdollisuuksia tulla Israelin pääministeriksi. Hän pitää "selvänä", että jossain määrin Netanyahun syrjäyttäminen oli yhteistyötä entisten upseerien Barakin ja Sharonin välillä, huomauttaen Sharonin ja Barakin tehneen samankaltaista yhteistyötä myös vuoden 1982 Libanonin hyökkäyksen taustalla, ja että 28. syyskuuta 2000 Barak avusti Sharonin "vierailua" muslimien pyhillä paikoilla. Baram väittää, että tämänhetkisen intifadan taustalla olisi harkittu provokaatio: "Barak and Sharon were instrumental in provoking the Palestinian reaction deliberately and maliciously." (Middle East International, 22.12.2000.)

Palestiinalainen TV-johtaja Hisham Mikki ammuttiin Gazassa 17.1. Ampujina oli kolme naamioitunutta miestä, israelilaismielisiä "yhteysmiehiä" on syytelty teosta. Israel kiisti osallisuutensa. (HBL 18.1. & HS 18.1.)

Israelissa sattunut 16-vuotiaan pojan "internetmurha" on tiedotusvälineissä yhdistetty palestiinalaisiin ja herättänyt suurta vihaa israelilaisissa. Pojan ruumis löytyi Ramallahista, jonne hänet on tiedotusvälineiden mukaan houkuteltu tapettavaksi internetistä löytyneen "tyttöystävän" avulla. (International Herald Tribune, 20.-21.1.)

Likud-puolueen Ariel Sharon nousi odotetusti Israelin uudeksi pääministeriksi. Länsimaissa tämän on väitetty johtavan yhä pahenevaan tilanteeseen Palestiinassa, mutta vaaleja massiivisesti boikotoineiden palestiinalaisten mukaan Sharonilla ja entisellä pääministerillä Ehud Barakilla ei ole heille olennaista eroa. Barakia syytetään rauhanprosessin kariutumisesta ja yhdessä muslimien pyhillä paikoilla vierailleen Sharonin kanssa palestiinalaisten intifadan provosoimisesta.

Palestiinan intifada on jatkunut väkivaltaisena Israelin pääministerinvaihdoksen juuri vaikuttamatta asiaan. Sen sijaan palestiinalaishallinto on ajautunut kaaokseen Yasser Arafatin uskottavuuden ollessa alhainen. YK-lähettiläs Terje Röd-Larsen on arvioinut palestiinalaishallinnon olevan romahtamaisillaan. (HS, 17.2.)

Palestiinalaiset protestoivat Israelin suorittamia "ennaltaehkäiseviä" murhia. Israel on eliminoinut väkivaltaisuuksien jatkuessa useita palestiinalaishallintoakin vastustavien Hamasin ja Jihadin aktivisteja, mutta myös Jasser Arafatin leiriin kuuluvia terroristeja. Israelin turvallisuuspalvelut ovat mm. ampuneet taksinkuljettaja Hani Abu Bakran, joka oli israelilaisten mukaan Hamasin aktivisti, sekä Arafatin eliittiyksikköön kuuluneen Massud Ajadin, joka surmattiin ohjusiskulla. Palestiinalaisten järjestöt ovat samoin syyllistyneet lukuisiin siviilien surmiin. Hamasin ja Jihadin lisäksi murhia on suorittanut myös Arafatin leiriin kuuluva palestiinalaisryhmä Tanzim. Amnesty International kommentoikin, että "sekä Israelin turvallisuusjoukot että palestiinalaisryhmät halveksuvat kammottavalla tavalla tärkeintä ihmisoikeutta, oikeutta elämään". (HS, 22.2.)

Pommi-iskujen sarjan jälkeen Israel on jälleen kiristänyt turvatoimia kaupungeissaan. Sunnuntaina 4. maaliskuuta sattui neljä ihmishenkeä vaatinut ja 60 ihmistä haavoittanut itsemurhaisku Netanyan kaupungissa Pohjois-Israelissa. Isku suututti puolestaan israelilaiset pahoinpitelemään palestiinalaismiehen ja mielialat kiihtyivät taas puolin toisin. Palestiinalainen terroristijärjestö Hamas on uhannut aloittaa pommi-iskujen aallon heti, kun pääministeriksi valittu Ariel Sharon nousee valtaan. Viime kuukausien yhteenotoissa Israelissa ja Palestiinassa on nyt kuollut ainakin 342 palestiinalaista ja 78 israelilaista. (Turun Sanomat, 6.2.) Pyhän maan tapahtumat saavat aina kohtuuttomasti julkisuutta verrattuna moniin muihin Euraasian alueella riehuviin konflikteihin, joten lienee syytä muistuttaa, että olot Israelissa ovat kaikesta huolimatta varsin normaaleja eikä levottomuuksia voi kutsua "sodaksi", kuten tilannetta Tshetsheniassa ja Afganistanissa.

Israelin uudeksi puolustusministeriksi valittiin "haukka", entinen kenraali Binyamin Ben-Eliezer Työväenpuolueesta. (International Herald Tribune, 3.-4.3.2001)


next - enr main - previous