The Eurasian Politician
main


The Eurasian Politician - March 2003

Eurooppa, Aasia ja viiden meren pentagonaali

Anssi Kullberg, 22.3.2003

Maailmassa on muuan paikka, josta useimmat suurvallat ovat kautta aikain olleet kiinnostuneet, ja jossa ne ovat mitelleet voimiaan vuosisatoja ennen nyt meneillään olevaa Irakin sotaa. Etu-Aasian "pentagonaali" on Välimeren, Mustanmeren, Kaspianmeren, Persianlahden ja Punaisenmeren rajaama alue, joka sulkee sisäänsä Kaukasian, Turkin, Iranin ja Lähi-idän.

Venäläinen kansallismielinen geopoliitikko Nikolai Daniljevski kirjoitti vuonna 1868 teoksessaan "Venäjä ja Eurooppa" tästä viiden meren rajaamasta alueesta: "Tämä on maailman ainutlaatuisin paikka. Lännessä on katkeamaton merireitti ensin Euroopan ja Aasian, sitten Euroopan ja Afrikan välistä läntiselle valtamerelle; etelässä se yhdistää Aasian ja Afrikan." Myöhemmin brittiläinen geopoliitikko ja sydänmaateorian luoja sir Halford Mackinder puhui viidestä merestä ja Etu-Aasian ratkaisevasta asemasta. Tällä alueella kohtaavat itä, länsi ja etelä. Siellä ovat kohdanneet historialliset imperiumit: Babylonia, Assyria, Aleksanteri Suuren valtakunta, Rooman ja Bysantin imperiumit, arabien kalifikunnat, Persian, Turkin ja Venäjän imperiumit.

Viisikulmiossa sijaitsee harvinaisen monta pyhää paikkaa: raamatulliset Jerusalem ja Betlehem, muslimien pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina, shiialaisten pyhät kaupungit Kerbala ja Najaf sekä Isfahan ja Qom, armenialaisten pyhät paikat Ani ja Ararat. Siellä ovat syntyneet juutalaisuus, kristinusko ja islam. Siellä ne ovat myös hajonneet: alueella kulkevat katolisten, ortodoksisten, monofysiittisten ja nestoriolaisten kristittyjen rajalinjat; sunnalaisten, shiialaisten ja suufilaisten muslimien. Seassa kulkevat poliittiset jakolinjat: jalansijan ovat saaneet modernilla ajalla nationalismi, sosialismi ja islamismi, siirtomaavallat, monarkiat ja tasavallat, demokratiat ja diktatuurit. Alueella ei ole yhtäkään maata, jossa ei olisi toteutettu vallankumouksia ja käyty sotia.

Tällä alueella kulttuurit ja uskonnot ovat niin lähellä toisiaan - ja kuitenkin ne kuvitellaan niin toisilleen vastakkaisiksi, että kristityt, muslimit ja juutalaiset; turkkilaiset ja kreikkalaiset, arabit ja persialaiset, armenialaiset ja azerit kuvittelevat yhä olevansa toistensa vastakohtia. Heidän sotansa jatkuvat kaukana maailman äärissä, Euroopassa, Amerikassa ja Itä-Aasiassa, sanomalehdissä ja internetissä. Tuon alueen tapahtumat näyttävät ohjaavan suomalaistenkin käsityksiä muslimeista ja joskus jopa USA:sta.

Raamattu ja Koraani, Gilgamesh ja Troijan sota sijoittuvat tuolle alueelle. Argonauttien seikkailut ja Prometheuksen taru tapahtuivat Kaukasiassa. Foinikiasta kerrotaan Europe-neidon tulleen ryöstetyksi uudelle kotimantereelleen. Me kannamme kulttuurisessa perimässämme pentagonaalin myyttejä, uskontoja ja poliittisia merkityksiä.

Taistelukenttä

"Suuri peli" viittasi ensisijaisesti brittiläisen ja venäläisen imperiumin aikanaan käymään kamppailuun Euraasian herruudesta. Etu-Aasian pentagonaalissa "pelit" ovat kautta maailmanhistorian olleet kaikkein suurimpia, pyhimpiä ja vakavimpia. Senhän osoittaa jo vaikkapa kamppailu Pyhästä Maasta, joka maa-alan pienuuteen ja väestömäärään nähden on keskiajalta meidän päiviimme uskomattomalla tavalla hallinnut mieliämme. Tuskin mihinkään muuhun konfliktiin kiinnitetään yhtä väsymättömästi ja maailmanlaajuisesti päivittäistä huomiota kuin Palestiinaan.

Palestiinan lisäksi tämä alue sulkee sisäänsä melkoisen määrän meidän aikamme konflikteja: Kurdistan, Libanon, Tshetshenia, Karabah, Abhasia, Irak, Jemen. Siellä tuntuu olevan enemmän epäselviä rajoja ja tunnustamattomia valtioita kuin missään maailmassa: Länsiranta, Gaza, Pohjois-Kypros, Golan, Irakin Kurdistan, Iranin Azerbaidzhan, Vuoristo-Karabah, Latshinin käytävä, Abhasia, Ossetia, Tshetshenia, Dagestan, Lezgistan, Dzhavahetia - pysyykö niissä laskuissakaan? Entä ratkaisevia liikenteen solmukohtia? Bosporin salmet, Suez, Aqaba, Basra. Jos vielä lasketaan alueen sisään mahtuvat maailman suurimmat öljyvarannot - Persianlahdella, Arabiassa, Irakissa, Kaspianmerellä - sekä maailman suurimmat maakaasuvarat - Iranissa ja Turkmenistanissa - alkaa jo pyörryttää.

Tältä alueelta löytyy valtioita, jotka ovat niin rikkaita, että ne voivat teettää kaiken ruumiillisen työn Intiasta ja Pakistanista tulevilla siirtotyöläisillä. Saman alueen laidoilla Jemenissä ja Pohjois-Kaukasiassa puuttuvat alkeellisetkin inhimillisen elämän perusteet.

Venäjä, Britannia ja Ranska riensivät hajottamaan "Euroopan sairasta miestä" Turkkia ja jakoivat kilvan sen imperiumin perintömaita, piirtäen uusia rajoja ja luoden uusia valtioita. Sellainen oli myös Irak, johon Mosul ja Kirkuk liitettiin, jotta Turkki menettäisi öljyalueensa. Kaukasian alueen Venäjä oli jatkuvilla sodilla vallannut 1800-luvulla, mutta sen valta ei koskaan vakiintunut eikä Kaukasian kansojen vastarinta tyrehtynyt. Niinpä Venäjän silmissä siintäneet Konstantinopolin ja Jerusalemin valloitukset jäivät haaveiksi. Niin jäi myös ajatollah Khomeinin uho, että tie Jerusalemiin kulkisi Kerbalan kautta.

Modernin ajan ensimmäiset kansanmurhat pantiin alulle tällä alueella Venäjän hyökätessä Turkkia vastaan: tsherkessit, tshetsheenit, armenialaiset ja lopulta kaikki kaukasialaiset olivat ensimmäisiä uhreja kansanmurhien sarjassa, joka jatkui muslimivastaisissa verilöylyissä Balkanilla, juutalaisvastaisissa pogromeissa Itä-Euroopassa ja lopulta natsi-Saksan ja Neuvostoliiton kansanmurhissa.

"Suurta peliä" käytiin tällä alueella myös sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ottanut Britannian paikan johtavana anglosaksisena "merivaltana" ja Venäjästä oli tullut Neuvostoliitto. Lähi-idästä tuli kylmän sodan taistelukenttää, jossa suurvallat juonittelivat toisiaan vastaan ja paikalliset diktaattorit ja terroristiryhmät osasivat käyttää niitä hyväkseen. Yksi menestyksekkäimmistä oli Saddam Hussein, joka aloitti uransa Neuvostoliiton palveluksessa, nautti jonkin aikaa Yhdysvaltain tukea Irania vastaan, mutta palasi jälleen Moskovan leiriin. Saddamin pelistä saivat maksaa hengellään sadattuhannet irakilaiset, iranilaiset ja kurdit. Lähiviikot tulevat näyttämään, onko Saddamin peli viimein pelattu. Ja mistä seuraavaksi pelataan.


main