The Eurasian Politician
main


The Eurasian Politician - March 2003

Sota terrorismia vastaan jatkuu Irakista huolimatta

Christian Jokinen, 2.3.2003

Terroristiverkosto Al-Qaidan avainhahmo Khalid Sheikh Mohammedin lauantainen pidätys Pakistanin pääkaupungin Islamabadin kupeessa sijaitsevassa Rawalpindissä on merkittävä takaisku Osama bin Ladenin johtamalle terroristijärjestölle. Yhdysvaltojen tiedustelutietojen mukaan juuri kuwaitilainen Khalid Mohammed on ollut yksi Al-Qaidan terroristi-iskujen pääarkkitehdeistä. Hänen tilillään uskotaan olevan vuoden 1998 pommi-iskut Yhdysvaltojen Kenian ja Tansanian suurlähetystöihin, vuoden 2000 isku yhdysvaltalaista sotalaiva USS Colea vastaan Jemenissä, sekä vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskut. 37-vuotias Khalid Sheikh Mohammed onkin ollut Yhdysvaltojen etsityimpien terroristien listalla jo vuodesta 1996, jolloin häntä epäiltiin osallisuudesta Filippiineillä paljastuneeseen salaliittoon, jonka tavoitteena oli räjäyttää yhdysvaltalaisia matkustajalentokoneita. Niinpä ei ole yllätys, että sanoma Mohammedin pidätyksestä otettiin Washingtonissa ilolla vastaan.

Vaillinaisia voittoja

Khalid Sheikh Mohammedin pidätys on helpotus presidentti George W. Bushille, jota on viime viikkoina kritisoitu siitä, että maan kiinnostus on keskittynyt mahdollisesti Irakia vastaan alkavaan sotaan meneillään olevan Al-Qaidan vastaisen sodan sijasta. Todellisuudessa mahdollisella Irakin sodalla ei tähän mennessä juuri ole ollut vaikutusta maan käymän terrorisminvastaisen sotaan. Yhdysvaltojen erikoisjoukot ovat jatkaneet Al-Qaidan jäsenien ja Taliban-soturien vastaista taistelua vaikeakulkuisessa vuoristossa Afganistanin ja Pakistanin rajaseudun heimoalueella. Huolimatta yleisestä mielipiteestä ja islamistien lokakuisesta vaalivoitosta kahdessa maakunnassa, yhteistyö amerikkalaisten ja pakistanilaisten turvallisuusviranomaisten kanssa on jatkunut menestyksekkäänä. Tästä esimerkkinä useiden Al-Qaidan johtohahmojen kuten irakilaisen entisen Ba’ath-puolueen aktivistin ja terroriverkoston kolmosmiehen Abu Zubaydah’n, järjestön talousneuvonantajan, sudanilaisen Sheikh Salimin ja jemeniläisen Ramzi Binalshibhin pidätykset viime vuonna. Al-Qaidan vastaisten operaatioiden menestyksistä huolimatta, amerikkalaiset kohteet ovat edelleen islamilaisen terrorismin maalitauluja, viimeisempänä esimerkkinä perjantainen ampumavälikohtaus Yhdysvaltojen Karachin-konsulaatin edessä, jossa surmansa sai kaksi konsulaattia vartioinutta pakistanilaista poliisia.

Uusia rintamia

Samanaikaisesti kun sota Etelä-Aasiassa jatkuu entisellään, näyttää Yhdysvallat olevan kiihdyttämässä terrorisminvastaista sotaansa Kaakkois-Aasiassa. Puolustusministeri Donald Rumsfeld ja Filippiinien puolustusministeri Angelo Reyes neuvottelivat viime viikolla Yhdysvaltojen Filippiineillä olevien joukkojen vahvistamisesta erikoisjoukoin ja yli tuhannella merijalkaväen sotilaalla. Amerikkalaisjoukkojen läsnäoloa Filippiineillä on tähän asti perusteltu yhteisillä sotaharjoituksilla valtaosin islaminuskoisilla Zamboangan ja Basilanin alueilla Mindanaon saaristossa. Amerikkalaisjoukkojen todellinen tehtävä on kuitenkin ollut kouluttaa ja neuvoa Filippiinien armeijaa taistelussa Mindanon Moron islamilaista vapautusarmeijaa ja siitä eronnutta Basilanin viidakoista käsin toimivaa Abu Sayyaf -järjestöä vastaan, joka amerikkalaisten mukaan on kiinteä osa Al-Qaida-verkostoa. Viime vuonna Yhdysvaltojen tukema, mutta filippiiniläisten joukkojen toteuttama offensiivi Basilanin saarella johti Abu Sayyaf -järjestön pääjoukon murtamiseen. Entisen siirtomaaisännän kokema vastaanotto filippiiniläisten taholta ei kuitenkaan ole ollut lämpimimmästä päästä. Presidentti Gloria Arroyon viime perjantaina antama 90. päivän määräaika Abu Sayyaf -järjestön voittamiseksi tulee asiantuntija arvioiden mukaan laajentamaan Yhdysvaltojen toimikuvaa tukitehtävistä aktiivisiin sotatoimiin filippiiniläisten joukkojen kanssa, jotka ovat taistelleet sissejä vastaan vuosikymmeniä.

Islamilaisen terrorismin ohella Kolumbiassa toimiva marxilainen FARC-terroristijärjestö on sekin joutunut Yhdysvaltojen tähtäimeen. Järjestön yhä aggressiivisempi taistelu hallitusta vastaan on saanut Yhdysvallat tarjoamaan Kolumbian hallitukselle taloudellisesta tukea sekä maassa olevien yhdysvaltalaisten sotilasneuvonantajien lukumäärän lisäämistä.

Sota jatkuu

Vaikka kansainväliselle terrorismille on pystytty antamaan voimakkaita iskuja, ei sota Al-Qaidaa, sen liittolaisia tai muita terroristijärjestöjä ole lopussa. Yhdysvaltojen päävihollinen Osama bin Laden on edelleen teillä tietämättömillä, kuten on järjestön kakkosmies Ayman al-Zawahirikin. terroriverkoston solujen rakenne ja itsenäisyys tekevät Al-Qaidasta pitkäaikaisen ja vaikean vihollisen voitettavaksi. Pidätetyltä Khalid Sheikh Mohammedista toivotaan saatavan uutta tietoa verkoston nykytilasta ja suunnitelmista.

Christian Jokinen


main