The
Eurasian Politician
main


The Eurasian Politician - December 2002

Jalalabadin arkea

Christian Jokinen

JALALABAD - Nangarharin maakunnan pääkaupungin Jalalabadin sotilaskomentajan Hazrat Alin veljenpoika kertoo pidättäneensä miehen, jonka hallusta hän löysi kaksi ohjusta. "Tällä alueella olemme tehneet paljon pidätyksiä", hän kertoo ylpeyttä äänessään.

Vielä vuosi sitten Jalalabad tunnettiin yhtenä Talibanin keskeisimmistä kannatusalueista; kaupungin väestö on vahvasti pataanienemmistöinen. Nyt kaikkialla komeilevat Afganistanin kansallissankariksi nimitetyn ja Talibanin arkkivihollisen Ahmad Shah Massoudin kuvien lisäksi Nangarharin omien sankarimarttyyrien, veljesten Abdul Haqin ja Abdul Qadirin kuvat. Massoud kuoli kahden Al-Qaidan terroristin itsemurhaiskussa syyskuun 11. päivän aatonaattona ja Abdul Haq jäätyään Talibanin vangiksi terrorisminvastaisen sodan alussa. Nangarharin kuvernöörin ja Karzain hallituksen ministerin Abdul Qadirin vuoro tuli heinäkuussa Kabulissa, jolloin tämä kuoli salamurhaajan luodeista.

Nyt maakunnan kuvernöörinä toimii veljessarjan kolmas, Din Mohammed. Ongelmana kuitenkin on, ettei Karzain hallinnon ja armeijan kontrolli ulotu paljon Kabulia kauemmas. Jalalabadin kaduilla valtaa pitävät "viidakon tiikerit", Hazrat Alin miliisit, jotka ajelevat Toyota-pickupeilla raskaasti aseistettuina. Ero talibaneihin piilee parrattomissa kasvoissa.

Muutos katukuvassa on kuitenkin ilmeinen. Talibanin aikana kielletty musiikki soi ja teehuoneissa tuijotetaan silmät suurina punjabilaista musiikkivideota. Jotkut naiset ovat jopa vaihtaneet sinisen burkhan kevyempiin huiveihin, vaikkei naisia paljoa Jalalabadin katukuvassa näekään.

Katukuvan muutoksista huolimatta Jalalabadista löytyy yhä paljon kannatusta Talibanille. Myös Al-Qaida on Afganistanin hallituksen ja Yhdysvaltojen sotavoimien johdon mukaan edelleen aktiivinen Jalalabadissa. Matka Jalalabadista "rintamalle", Khostiin ja Tora Boran vuoristoon, on lyhyt, päivämatka huonoja teitä pitkin pickupilla. Toinen sotatoimialue Kunar idässä ei myöskään ole kaukana.

Muuan jalalabadilainen nuorukainen on sitä mieltä, että Talibanin aikana asiat olivat paremmin, oli turvallisempaa, eikä rikollisuutta ollut. Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä - kaiken "moraalittomana" ja "turhamaisuutena" pidetyn kieltäminen sekä mielivaltaiset pidätykset ja teloitukset ovat jättäneet jälkeensä aavemaisen pelon ilmapiirin. Keskustasta puolenkilometrin päässä suon reunalla yksinään seisova mökki muistuttaa Talibanin julmuudesta: se toimi "moraalittomien" ja Talibanin vihollisten kidutus- ja teloituspaikkana, suo kaupungin laidalla tuntemattomaksi jäävien uhrien hautausmaana.

Nykyisen armeijan leivissä oleva kokki tunnustaa kulkevansa 50 kilometrin säteellä päiväsaikaan levollisin mielin. "Nyt asiat ovat paremmin kuin ennen, Talibanin aikana liikkuminen oli rajoitettu päivänvaloon. Nyt en pelkää ja saan kulkea vilkuilematta olkani yli."


main