The
Eurasian Politician
main


The Eurasian Politician - November 2002

Guatemalan havumetsät häviävät

Sami Kullberg

Luontomatkailusta saatavia tuloja kaivataan luonnonsuojelun rahoittamiseen ja väestön elinoloja parantamaan.

Guatemala sijaitsee Keski-Amerikassa, Meksikon kaakkoispuolella. Vaikka maa on pinta-alaltaan vaatimaton, maisemat sen sisällä vaihtelevat jyrkästi. Tiheään asutulla keskiylängöllä kohoaa runsaasti tulivuoria, kun taas maan harvaan asuttu pohjoisosa on pinnanmuodoiltaan matalaa ja paljolti trooppisten sademetsien peitossa. Maan Karibianmeren puoleisella rannikolla on mangrovemetsiä ja banaaniplantaaseja, kun taas Tyynenmeren puoleista rannikkoaluetta hallitsevat kahviviljelmät.

Cuchumatanes-vuoret maan länsiosassa kohoavat yli kolmen kilometrin korkeuteen merenpinnasta. Korkealla vuoristossa sijaitsee Siete Pinosin kylä, jossa Don Cayetano perheineen pitää yllä majataloa. Kylän asukkaat ovat maya-kansoihin kuuluvia mam-intiaaneja, jotka viljelevät maata ja paimentavat lampaita. Kylän tytöt ja naiset pukeutuvat edelleen perinteisiin värikkäisiin asuihinsa. Lähimpään kaupunkiin, Huehuetenangoon, on mutkittelevia vuoristoteitä pitkin matkaa 50 kilometriä. Pitkän välimatkan vuoksi kylän lasten koulunkäynti kaupungissa loppuu yleensä parin ensimmäisen vuoden jälkeen.

Cuchumatanes-vuoristo oli vielä 1950-luvulla tiheän havupuuvaltaisen metsän peitossa. Nykyisin metsistä on jäljellä vain rippeet. Arviolta 69 % alueen metsäpeitteestä on tuhoutunut nopean väestönkasvun aiheuttaman lisääntyneen polttopuun ja viljelymaan tarpeen seurauksena. Jäljellä olevia havumetsiä uhkaavat myös laajat kaupalliset hakkuut. Korkealla vuoristossa metsän luontainen uudistuminen on hidasta, ja maisema onkin monin paikoin muuttunut karuksi ruohomaaksi. Vuoristossa kotoperäisenä lajina kasvava katajansukuinen huito-puu on huvennut niin vähiin, että sitä kasvaa metsikkönä enää yhdessä paikassa.

Guatemalan metsäpinta-ala supistuu nykyisin arviolta 90 000 hehtaarilla vuosittain. Se on paljon maassa, jonka kokonaispinta-ala on vain noin 106 000 neliökilometriä. Metsien katoamiselle on löydettävissä lukuisia taloudellisia, sosiaalisia ja poliittisia syitä. Muun muassa maan nopea väestönkasvu, suuret tuloerot ja maanomistuksen epätasainen jakautuminen ovat osasyyllisiä nykyiseen tilanteeseen. Sen lisäksi, että metsien mukana katoaa monia taloudellisia etuja, metsäkato aiheuttaa myös viljelymaiden hedelmällisyyttä vähentävää eroosiota, sekä lisää maanvyörymien ja tulvien todennäköisyyttä jo ennestäänkin maanjäristyksistä ja tulivuorenpurkauksista kärsivillä ylänköalueilla.

Yhtenä keinona Guatemalan metsien säilyttämiseen pidetään luontomatkailun kehittämistä maassa. Matkailusta saatavien tulojen avulla saadaan resursseja myös köyhien alueiden kehittämiseen. Guatemala on luonnonkaunis maa, jossa on kehitysmaille tyypillisten ongelmien lisäksi myös runsaasti matkailupotentiaalia ja innokkuutta ekomatkailun kehittämiseen. Maan pääkaupungissa Ciudad de Guatemalassa sijaitsevassa Vallen yliopistossa toimii maailman ensimmäinen ekoturismin laitos. Guatemalan pinta-alasta lähes 28% on täysin tai osittain suojeltua. Lukuisia edustavia luonnonsuojelualueita hallinnoivat ja matkailua niiden alueella kehittävät valtion luonnonsuojeluvirasto CONAP, sekä lukuisat yksityiset säätiöt ja kansalaisjärjestöt.

Maan tärkein matkailunähtävyys on Tikalin raunioitunut maya-kaupunki, joka on julistettu YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön UNESCO:n toimesta maailmanperintöalueeksi. Se sijaitsee samannimisen kansallispuiston keskellä. Karibianmeren rannikon laajat luonnonsuojelualueet käsittävät muun muassa vanhojen Tarzan-elokuvien kuvauspaikat Dulce-joen rannoilla. Guatemalan harvaanasutun pohjoisimman maakunnan, Peténin pohjoisosasta on muodostettu laaja biosfäärinsuojelualue. Maassa on myös kaksi muuta biosfäärinsuojelualuetta, sekä noin 70 kansallispuistoa ja muuta suojelualuetta. Suojelualueiden valvonta on kuitenkin resurssipulan vuoksi tehotonta, joten väärinkäytöksiä tapahtuu paljon.

Luontomatkailun kasvun esteinä maassa pidetään lähinnä puutteellisia kulkuyhteyksiä ja heikohkoa palvelutasoa. Myös turvallisuustilanne on heikko monilla alueilla, vaikka maata 30 vuoden ajan vaivannut sisällissota saatiin loppumaan vuonna 1996. Matkailua edistävät maan kauniit maisemat, elävät ja värikkäät intiaaniperinteet, maya-kulttuurin muistomerkit, sekä monipuolinen ja koskematon luonto. Myös hintataso maassa on halpa: Kelvollinen majoitus on mahdollista hankkia niinkin halvalla kuin 15 markalla. Kahden hengen luksus-bungalow’n sademetsän keskeltä voi saada 160 markalla. Naapurimaissa Belizessä ja Meksikossa matkailupalvelut ovat kehittyneempiä, mutta myös hintataso on korkeampi.

Cuchumatanes-vuoriston asukkaiden perustama metsänhoitoyhdistys on ryhtynyt Suomenkin tukeman YK:n alueellisen metsitysohjelman PRODEFOR:n tuella istuttamaan puuntaimia alueille, joilta metsäpeite on kadonnut. Siete Pinosin vaatimaton majatalokin on rakennettu kyläläisten talkootyönä ohjelmalta saadun tuen avulla. Cayetano, joka itsekin kuuluu metsänhoitoyhdistykseen, opastaa harvoja kylään osuvia matkailijoita läheiselle luonnonkauniille Magdalena-laguunille. Hän kiittelee PRODEFOR-ohjelmaa, joka on antanut kyläläisille mahdollisuuden parantaa toimeentuloaan. Hän myös toivoo, että alueelle saataisiin enemmän matkailijoita. Viime vuonna majatalossa oli vieraillut 16 matkailijaryhmää, joten parantamisen varaa on.

Laajan rauhoitusalueen perustamista Cuchumatanes-vuoriston jäljellä olevien havumetsien suojelemiseksi suunnitellaan parhaillaan. Aika on kuitenkin vähissä. Moottorisahan laulu ja tukkirekkojen jylinä kantautuu väistämättä korviimme kävellessämme Magdalena-laguunilta kohti kylää. Vaikka matkailijoiden määrä on toistaiseksi jäänyt vähäiseksi, Cayetano on toiveikas uuden elinkeinonsa suhteen. Jos vierailijoiden määrä lisääntyy, kyläläiset voivat ostaa hevosia, joilla heikkokuntoisempiakin matkailijoita voidaan jatkossa kuljettaa vuoristopolkuja pitkin laguunille.

Sami Kullberg

Guatemalaan lentävät eurooppalaisista lentoyhtiöistä KLM ja Iberia. Myös esim. Yhdysvalloista ja Meksikosta on lentoja Guatemalaan.


main