JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIKESKUS / Slovakin verkkokurssi

TERVETULOA SLOVAKIN VERKKOKURSSILLE !

Ohjeet kurssin suorittamiseen

Verkkokurssille osallistuminen on erittäin vaativaa. Hyvin usein verkkokurssin ’vapaus’ tarkoittaa sitä, ettei tarvitse säännöllisesti käydä tunneilla, mikä on houkuttelevaa, mutta myös petollista. Tämän takia onkin tärkeää, että suunnittelet mahdollisimman tarkasti oman ajankäyttösi, eli varaat verkkokurssia varten tietyn tuntimäärän viikossa. Älä aliarvioi kurssin tuntimäärää – kyseessä on uusi, tuntematon kieli, ja tulet tarvitsemaan todennäköisesti normaalia enemmän aikaa opiskeluun. Jo itse verkko-opiskelu vaatii pitemmän ajan kuin perinteinen kontaktiopetus: tee siis kurssille oma aikataulu ja pyri pysymään siinä.

Slovakin verkkokurssi muodostuu yhdestätoista verkko-osiosta (= leiristä) ja muutamasta kasvokkaistapaamisesta. Kurssin ensimmäiseen osioon pääset klikkaamalla vuoristokuvan Base Camp -tekstiä. Sivun alapalkkien linkeistä pääset klikkaamalla haluamaasi leiriin - Campiin.

Symbolien merkitys

Teksti Sanasto Kielioppi Petolliset paikat Bonus Tehtävät Optima Linkit
Teksti Sanasto Kielioppi Petolliset paikat Bonus-materiaali Tehtävät Oma työtila (Optima) Aiheeseen liittyvät linkit

Jokaisessa leirissä on teksti (kirja), johon liittyy myös äänite. Klikkaamalla kuulokkeiden kuvaa tekstisivulla voit kuunnella tekstin.

Jokaiseen tekstiin liittyy myös aakkosellinen kappalekohtainen sanasto. Sanat ovat perusmuodossa, substantiiveihin on lisätty suku, esim. f (feminiini), m (maskuliini) ja n (neutri), verbeihin aspekti, esim. ipf (imperfektiivinen) ja pf (perfektiivinen). Myös adjektiivit ovat perusmuodossa, eli maskuliinimuodossa; perusmuodon jälkeen tulevat päätteet –á/-a (feminiinit), -é /-e (neutrit).   

Köysi kuvaa kielioppia: jokaisessa leirissä käsitellään kyseisen tekstikappaleen kielioppia.
Base Campista löytyvät myös kielioppitaulukot ja ääntämisharjoitukset.

Petollisia paikkoja -sivulle on poimittuja leksikaalisesti tai kieliopillisesti mielenkiintoisia asioita, esim. konsonantti-/ vokaalivaihtelu ja mielenkiintoisia fraaseja yms.

Muutamista leireistä löytyy myös Bonus-sivu, joka tarjoaa jotain ylimääräistä sanaston kehittämiseen liittyvää tietoa.

Tehtävät-sivulla on erilaisia tehtäviä. Ohjeistuksen kielenä on sekä suomi että slovakki kappaleeseen 6 asti. Kappaleiden 7-10 ohjeistuskielenä on ainoastaan slovakki. Klikkaamalla Oikeat vastaukset -linkkiä voit tarkistaa tehtäviesi vastaukset.

Kappalekohtaiset linkit -sivu tarjoaa tekstikappaleen aiheeseen liittyviä linkkejä.

Mikäli opiskelet ohjatusti eli haluat saada slovakin opiskelusta suorituksen, klikkaamalla mökin kuvaa pääset ’kotiin’ eli Optimaan. Optimassa on jokaisella rekisteröidyllä oppijalla oma kansio, johon voit kerätä omia kirjoituksia, tehtäviä, kirjoittaa opintopäiväkirjaa sekä osallistua yhteiseen keskusteluun.

Miten teen tehtävät käytännössä?

Yksi vaihtoehto on käyttää copy-paste-toimintoa ja tehdä tehtävät Optiman omaan kansioon käyttäen Web-editoria (lisätietoja Optiman ja slovakialaisten merkkien käytöstä on Optimassa).

Toinen vaihtoehto on kopioida tehtävät Wordiin ja tehdä ne Wordissä käyttäen joko slovakinkielistä näppäimistöä tai kansainvälisiä merkkejä, minkä jälkeen voit siirtää tehtävät Optimaan.

Mitä teen, jos en osaa kirjoittaa slovakiksi tai jos ohjelma ei aukea?

Ota välittömästi yhteyttä opettajaan (akyppo@ulc.jyu.fi).
Kiipeily on vaikeaa, mutta sitä enemmän iloitset, kun pääset vuoren huipulle!

SLOVAKIN VERKKOKURSSIN SISÄLTÖ (pdf-tiedosto)

Etusivu - BaseCamp - Camp 1 - Camp 2 - Camp 3 - Camp 4 - Camp 5 - Camp 6 - Camp 7 - Camp 8 - Camp 9 - Camp 10