3 |
2 |
Vastauksissasi saa olla turhia sulkuja. Esimerkiksi edellisen kohdan vastauksessasi saattaa olla turhat sulut. Jotta oppisit tästä tehtävästä mahdollisimman paljon, katso onko MathCheckin palautteeseen kirjoittamassa kaavassa kaikki samat sulut kuin omassa kaavassasi. Katso sama myös kaikissa myöhemmissä kohdissa.
Turhia sulkuja siis saa kirjoittaa, mutta ohjelmoinnin kannalta on hyvä oppia, mitkä sulut ovat turhat. Vaikka matematiikassa x + (y − z) = (x + y) − z, ohjelmoinnissa se ei aina ole. Tyypillisissä ohjelmointikielissä 1 + (1E20 - 1E20) eli 1 + (1020 − 1020) tuottaa 1 kuten matematiikassakin, mutta (1 + 1E20) - 1E20 tuottaa 0. Syynä on se, että tietokone laskee vain rajallisella tarkkuudella. Se joutuu siksi pyöristämään laskun 1 + 1E20 tuloksen luvuksi 1020.
Tällaisista syistä ohjelmoinnissa on tärkeää tietää, tuottaako x + y + z saman lausekepuun kuin (x + y) + z vai saman kuin x + (y + z), vai tuottaako se kenties jotain muuta.
Voit muuttaa edellä vastauskentän sisältöä. Niinpä voit kokeilla omilla lausekkeilla, minkälaiset puut niistä tulevat. Kokeile log(2x) ja log(2*x)!
Jatketaan lausekkeiden kirjoittamista lausekepuista!
Muistithan ja muistathan jatkossa katsoa, onko vastauksessasi turhia sulkuja?
Jatketaan!
Sekä matematiikassa että ohjelmoinnissa − tarkoittaa kahta eri asiaa: etumerkkiä ja vähennyslaskua.
Lausekkeessa n − (− 2) on sekä vähennyslasku että etumerkki. Ennen kuin painat nappia, arvaa, ovatko sulut tarpeen!
Myös + tarkoittaa kahta eri laskutoimitusta: etumerkki ja yhteenlasku. Etumerkki-+ on melko tarpeeton, mutta se on silti olemassa.
Matematiikassa x = y = z ei tarkoita samaa kuin (x = y) = z eikä samaa kuin x = (y = z). Kaksi viimeksi mainittua eivät tarkoita matematiikassa mitään! Niinpä ilmauksessa x = y = z kumpikaan = ei ole alisteinen toiselle, vaan ne ovat tasa-arvoiset. Siksi ne piirretään samaan lausekepuun solmuun pystyviivalla erotettuna, kuten seuraavassa kuvassa.
Jakolasku esitetään matematiikassa kirjoittamalla jaettava vaakaviivan päälle ja jakaja vaakaviivan alle. Sen kirjoittamiselle näppäimistöltä piti keksiä omat säännöt. Siinä olikin miettimistä, minkälaiset säännöt olisivat samanaikaisesti mahdollisimman kätevät ja mahdollisimman vähän harhaanjohtavat. Seuraavissa kohdissa pääset kokeilemaan minkälaiset säännöt MathCheckiin valittiin. Kokeile ensin ilman sulkuja ja palautteen perusteella lisää tarpeelliset sulut.
Jakolasku ei ole ainoa laskutoimitus, joka esitetään matematiikassa tavalla, jota ei voi suoraan matkia näppäimistöllä.
Jos seuraava ei mene oikein, niin saat vihjeen osana palautetta.
Jatketaan!
Tästä eteenpäin saattaa tulla symboleita, joihin et ehkä ole tutustunut. Lausekepuun piirtämiseksi ei tarvitse tietää, mitä symbolit tarkoittavat. Riittää tietää, tarvitaanko sulkuja. Eikä sinun tarvitse nyt tietää sitäkään, vaan voit kokeilla sulkujen kanssa tai ilman kunnes vastauksesi on oikein.