Päivitetty versio tästä ohjeistuksesta on saatavilla tehtävien muodossa osoitteessa https://tim.jyu.fi/view/users/samonkol/tiea301-tutkimussuunnitelma

(pdf)LaTeX-demo/ohjaus

Tee Windowsissa näkyvälle U-levylle hakemisto, jossa testaat tutkimussuunnitelma- ja tutkielmapohjia. U-levyn sisällön pitäisi näkyä myös suorakäyttökoneilla (charra.it.jyu.fi, halava.cc.jyu.fi, jalava.cc.jyu.fi) kotihakemistossasi. Tarvittaessa tiedostojen siirtäminen suorakäyttökoneiden ja paikallisen koneen välillä onnistuu esim. WinSCP-ohjelma avulla.

Tutkimussuunnitelma- ja tutkielmapohjat

Kopioi hakemistoosi seuraavat tiedostot:

Tuorein versio gradu3.cls-paketista esimerkkeineen ja manuaaleineen on ladattavissa Yousourcesta. Ohjeita paketin purkamiseen.

Suunnitelmasta tutkielmaksi

PdfLaTeX

Tutustutaan aluksi tiedoston suunnitelma-report-manualbib.tex avulla tex-dokumentin perusrakenteeseen ja kääntämiseen pdf:ksi.

Huom.! Jos ä- ja ö-kirjaimet eivät näytä toivotunlaisilta, niin ongelma korjaantunee vaihtamalla tex-tiedostossa latin1:n paikalle utf8 (tai päinvastoin).

Unix/Linux-käyttöjärjestelmässä (esim. suorakäyttökoneet charra.it.jyu.fi, halava.cc.jyu.fi, jalava.cc.jyu.fi) komentorivillä

Windows-käyttöjärjestelmässä MiKTeX-ohjelmalla

Pilvipalveluita hyödyntäen, esim.

Kun kääntäminen pdf:ksi onnistuu, voidaan jatkaa tex-dokumentin rakenteeseen perehtymistä tiedoston kanditutkielma-gradu3-manualbib.tex avulla (avaa ko. tiedosto ja käännä se pdf:ksi).

Sisäiset viittaukset

Etsi tiedostosta kanditutkielma-gradu3-manualbib.tex (emacsissa haku tapahtuu komennolla Ctrl+s) kohdat, joissa käytetään seuraavia sisäisiä viittauksia:

Sisäisten viittausten päivittämiseksi dokumentti pitää kääntää pdf-muotoon kahdesti.

Koska mallidokumentissa on viittauksia kuviin ja taulukoihin, joita ei dokumentissa ole, kääntäjä antaa varoituksia vielä toisenkin PdfLaTeX-käännöksen jälkeen.

Seuraavaksi opetellaan lisäämään kuvia ja taulukoita.

Kuvat

Kopioi hakemistoosi Unixin gnuplot-ohjelmalla piirretty kuva kuvaajat.pdf.

Lisää dokumenttiisi myös (Unixin Xfig-ohjelmalla piirretty) kuva alueet.pdf ja hieman tekstiä, johon sisältyy viittaus kyseiseen kuvaan.

PdfLaTeXia käytettäessä dokumenttiin sisällytettävät kuvatiedostot voivat olla pdf-, png- tai jpg-muodossa. Ps- tai eps-formaatissa olevan kuvan voi muuttaa pdf-muotoon esim. Unixissa komentorivillä toimivilla ohjelmilla ps2pdf, epstopdf tai convert. Kuvaformaattien muunnoksia voi tehdä myös kuvankäsittelyohjelmilla (esim. GIMP).

Monimutkaisempia esimerkkejä löytyy esim. LaTeX Wikibookin kohdasta Importing Graphics.

Taulukot

Lisää kolmannen luvun alkuun myös taulukko kopioimalla siihen alla oleva koodin pätkä

\begin{table}[htp]
\centering
\caption{Taulukkoseloste.} \label{taulukkoviite}
\bigskip
\begin{tabular}{ccc} % sarakkeen tasaus: c=center, l=left, r=right
\hline
1 & 2 & 3 \\
\hline
yksi & kaksi & kolme \\
ett & två & tre \\
one & two & three \\
\hline
\end{tabular}
\end{table}

Yksinkertaisia taulukoita voi luoda myös osoitteessa http://www.tablesgenerator.com/latex_tables olevalla työkalulla. Monimutkaisempia esimerkkejä löytyy esim. LaTeX Wikibookin kohdasta Tables

Luetelmat

Matemaattiset kaavat

Lähdeviitteet

Lähdeluettelo toteutetaan dokumentin loppuun (ennen \end{document}-komentoa) thebibliography-ympäristössä (ks. esimerkki tiedoston tutkielma.tex lopusta).

Huom.! Eri tieteenaloilla on erilaisia tapoja ja vakiintuneita järjestyksiä lähdeviitteissä esitettyjen tietojen esittämiseen. Myös viittamiskäytänteet (nimellä, numerolla) vaihtelevat samankin tieteenalan sisällä. Siksi on tarpeen automatisoida lähdeluettelon luominen niin, että lähdeluettelon tyylin muuttaminen on helppoa.

Biber

Viitteidenhallintaa

Tex-tiedostoon tehdyt muutokset

Esitysgrafiikka

Jos tutkimussuunnitelma ja tutkielma on tehty texittelemällä, siitä saa näppärästi kopioitua pääkohdat seminaariesitelmää varten laatittavaan esitykseen.

Tekstinkäsittelymäisempää texittelyä

Muunnokset mm. tekstinkäsittelyohjelmien ja tex-tiedostojen välillä (eivät useimmiten toimi ihan toivotusti)